top of page
Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /osmičková radosť/


Počas jari som začal rozmýšľať nad tým, či by sme nemohli u nás na škole so študentmi nakrúcať na film. Ako najlacnejšie riešenie mi vyšlo, že by sme sa pokúsili niečo natočiť na 8mm film. Podarilo sa mi zohnať kameru na super8 mm film. Mám doma dve kazety a keďže som nemal kameru, nevedel som vyskúšať, či by som to zvládol natočiť, vyvolať a postrihať. V mojom bádaní som pokračoval aj po tom, čo som si kameru zadovážil. Zistil som, že foma stále vyrába aj 8mm film. A tak som si kúpil jeden kotúč. Mám doma nejaké staré 8mm kamery. V lete prišla príležitosť ich vyskúšať. Nedopadlo to vôbec zle. Musím ešte poexperimentovať s pomerom chemikálií, ale som na správnej ceste. Aby toho nebolo málo, kúpil som vývojnicu, premietačku, prehliadačku, rezačku a ďalšiu kameru aj s príslušenstvom. Trochu som tomu prepadol :)

Film som vytočil na festivale 66 hodín. teda iba jeho polovicu. Otestoval som tam kameru Meopta. Druhú polovicu som mal pripravenú na kameru Zenit. Po natočení som materiál vyvolával. Doma, v sklade. Žiadna profi technika. Chcel som vyskúšať čo najmenej náročnú verziu, iba s tečúcou vodou. Aby som vedel, či to viem robiť aj na workshopoch, kde nie je vybavenie. S odhodlaním som sa pustil do vyvolávania. Pri reexpozícii som nadobudol pocit, že je všetko naprd. Zdalo sa mi, že na filme nič nie je. No proces som dokončil. Keď som film dopral, vytiahol som posledných 5cm z vývojnice a cvakol som si na mobil, či tam niečo predsa len nie je. Neviete si predstaviť, ako ma potešilo, keď som na fotke videl obrázky! Oveľa viac ma potešilo, keď na obrázkoch bola moja dcére!

Nevyšlo to úplne perfektne, ale niečo som nahral, niečo som vyvolal. Musím doladiť proces, vyrobiť si pomôcky, ktoré mi prácu uľahčia a bude to perfektné!



Asi budem musieť ešte nejaký ten materiál pokaziť, aby som bol spokojný s výsledkom, ale zistil som, že to celé viem urobiť doma, v úplne amatérskych podmienkach. Takže v škole, v našej tmavej komore, to bude hračka. Čierno biley proces by som zvládol, teraz skúšam farebný super8 mm film :)

Teším sa na prvé cvičenia a ich výsledky. Nie je nič krajšie, ako keď si sám človek vyvolá film a podarí sa to!




Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)

8 views0 comments

Comments


bottom of page