top of page
Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /denný tábor v BAŠTE/

Ani neviem ako k tomu došlo, no vymyslel som si, že v BAŠTE zorganizujem denný tábor, na ktorom sa deti naučia, ako používať smartfón na nakrúcanie. Najskôr to dlho vyzeralo tak, že ostane iba pri mojom nápade. Nakoniec sa však prihlásil taký počet deti, pri ktorom sme si povedali, že do toho ideme. Čakal ma týžďeň s deťmi. Vybavili sme všetky náležitosti, ktoré bolo treba, pripravil som program na každý deň a tábor sa mohol začať. Deti sa rozdelili na dve skupinky. Vekovo, záujmovo aj mentálne. Dievčatá a chlapci. Každá skupinka si šla svoje. Na moje prekvapenie im práca šla pomerne dobre. Aj keď zladiť dve takto odlišné skupiny nebolo vôbec jednoduché.

Témou táborových reportáži bol multikultúrny Bardejov. Keďže toto slovné spojenie máme celoročne v programe BAŠTY, rozhodol som sa, že deti oboznámim s tým, kto všetko v našom meste žil. Prvý deň sme navštívili židovské suburbium v Bardejove. Pavol Hudák sa deťom svedomito venoval.

Tu je výsledok ich prvej spolupráce:

Druhý deň sme navštívili evanjelický kostol a deti sa dozvedeli, ako sa v Bardejove striedali hlavné náboženstvá, komu kedy patrila bazilika Sv. Egídia a kde stál starý evanjelický kostol. Aj to, prečo musel stáť za hradbami mesta.

Okrem zaujímavých informácií si deti vyskúšali aké to je pripraviť si reportáž. Vymyslieť otázky do rozhovoru, premýšľať o záberoch, natočiť ich a spracovať do výsledného videa. Takto vyzerala ich druhá reportáž, na ktorej už pracovali úplne samostatne:

Posledná reportáž, ktorú počas denného tábora deti vytvorili, bola reportáž s komentárom. Najskôr sme si vysvetlili, ako napísať komentár, dievčatá ho napísali a následne natočili reportáž o meste. Chlapci sa pustili do výroby YouTubového videa, lebo chcú mať tri milióny odberateľov a stať sa tak kráľmi YouTubu. Snáď sa im to raz podarí :)

Tu je výsledok práce dievčenskej časti našej táborovej partie:

Na záver musím skonštatovať, že aj napriek tomu, že mi deti vôbec nepovedali, či im ten spoločne strávený týždeň niečo dal, vytvorili zaujímavé reportáže. A úplne samostatne. Či sa do podobného dobrodružstva putím aj budúci rok ešte neviem. No dnes už balím pomôcky na ďalší tábor, ktorý organizuje Kino Úsmev. Toto leto lektorujem a táborujem :)



Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)



34 views0 comments

Comments


bottom of page