top of page
Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /Huston, máme problém…/


Dalo by sa povedať, že sa máme asi najlepšie, ako sme sa doteraz mali. Teda nie ja osobne, ale my všetci. Ako ľudstvo. A to napriek tomu, že žijeme uprostred vojny. Že sa nikde okolo nebojuje? No nie tak celkom. Žijeme uprostred informačnej vojny, v ktorej sú najsilnejšie zbrane propaganda a ľudská hlúposť. Nedávno ma prekvapilo, keď mi jeden naozaj vzdelaný človek začal hovoriť, že vojna v Juhoslávii začala kvôli Juhoslovanskému vesmírnemu programu, ktorý Tito šikovne predal USA a nie celkom fungoval. A potom im ešte predal super auto Jugo, ktoré tiež nie celkom spĺňalo to, čo im sľúbil. Proste si pozrel film “ Huston, máme problém!” dokufiction o tom, ako to bolo s konfliktom v Juhoslávii.

Iný tiež vzdelaný človek mi začal rozprávať o tom, ako je v Rusku všetko super a ako sa im tam dobre žije. Stretol nejakého Seriožu z Moskvy a ten sa teda na nič nesťažoval. To len tu u nás všetci novinári štvú proti Putinovi.

A toť nedávno ma šokoval športový komentátor, ktorý počas finále MS vo futbale po tom, čo na trávnik na protest vybehli členovia Pussy Riot skonštatoval, že táto “skupina” si nezaslúži, aby sa o nej vôbec zmieňoval. Dosť ma to šokovalo. Zjavne narušili stred jeho vesmíru, ktorým je futbal. A keď funguje futbal, musí fungovať všetko! Iste, aj u nás funguje a odráža dianie v krajine. Korupcia, korupcia, korupcia. To, že vo väzniciach na Sibíri umierajú ľudia za tiché protesty, obvinení ako nepriatelia štátu a teroristi, sa počas MS v tak ušľachtilom športe predsa nepatrí hovoriť!

Nuž, bol som v Rusku. A stretol som tiež Seriožu. Nie z Moskvy, ale z Chabarovska. A ten mi hovoril, že to tam nie je veľmi ružové. Že robí v troch robotách, aby mohol slušne žiť. Že všetko riadi štátom organizovaná mafia. Ale nesťažoval sa. Iba konštatoval.

Bol som aj na Kube. Keď sme sa rozprávali s miestnymi, ako sa tam žije, veľmi sa nechválili. Keď sme zapli kamery, hovorili, ako je tam super. Pýtal som sa prečo? Nuž odpoveď bola jednoduchá: “Ty zajtra odchádzaš. A keď to zverejníš, možno aj ja odídem. Ale nikto nebude vedieť kam a prečo.” A tak hovoril o tom, aké skvelé počasie je na Kube a čo všetko by tam ľudia zo Slovenska mohli zažiť. Bol som aj v Afrike. V slumoch, kde žije chudoba. Nesťažovali sa. Jediné čo chceli chudobné deti - siroty- bolo vzdelanie. Aby mohli slušne žiť.

Desí ma, v akom stave je naša západná civilizácia. Sme síce vzdelaní, ale nie sme múdri. Ba zdá sa mi, že sme čoraz hlúpejší. Aj preto sa propagande darí. Zdá sa, že máme problém…

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

14 views0 comments
bottom of page